תזונת תינוקות |
רוב האנשים חושבים שבריאות של התינוק מתחילה כשתינוק נולד ותלויה רק בגנים, ואף אחד לא חושב שבריאות של התינוק מתחילה עוד לפני שהאישה נכנסת להיריון. אם יש לאישה הרה חוסרים של ויטמינים ומינרלים חיוניים, זה משפיע על הבריאות של האם וגם על הבריאות של התינוק. ההמלצה שלי היא לפחות חצי שני לפני כניסה להריון להכין את הגוף. ככל שאישה שומרת על תזונה נכונה ואורך חיים בריא, ההיריון יעבור עם פחות בעיות וסיבוכים וזה ישירות ישפיעה על הבריאות של התינוק בעתיד.
תקופת היריון:
המזונות שעדיף להימנע:
נקניקיות, נקניקים,בשרים מעושנים, מזונות מעובדים ומטוגנים בשמן, מוצרים שמכילים סוכר מזוקק, שומנים מוקשים(שומני טראנס), אלכוהול, טבק וכו'.
מזונות מומלצים: דגנים מלאים(אורז מלא, דוחן, שיבולת שועל, קינואה וכו'), שומנים מסוג אומגה 3 ו6, עוף ובשר אדום (בכמות מתונה) עדיף ממקור אורגני, אגוזים וזרעים טריים(עדיף ממקור אורגני), ירקות, עלים בצבע ירוק כהה (ברוקולי), לפחות 2 ליטר מים ביום.
בזמן הריון אישה צריכה יותר ויטמינים ומינרלים: חומצה פולית, ברזל, סידן, מגנזיום וכו'. לדוגמה: חומצה פולית בשילוב עם ויטמין B12 חיונית להתפתחות תקינה של החוט השדרה של התינוק, מסיבות אלו מומלץ ליטול חומצה פולית בתקופה שלפני ההתעברות ובמהלך ההיריון. ברזל חשוב לשמירה על בריאות האם והתינוק, כי תקופת היריון היא הזמן המתאים להעברת מחסני ברזל לתינוק, כי הוא הזדקק להם לפחות במהלך ששת החודשים הראשונים לחייו. סידן ומגנזיום הם מינרלים החיוניים להתפתחות העצמות ומערכת העצבים של התינוק. התינוק מקבל מהאם את הרכיבים התזונתיים הדרושים לו ולכן אם היא אינה אוכלת מספיק סידן, הוא לוקח את הסידן מהעצמות שלה.
מכל הסיבות האלה ואחרות חשוב מאוד לשמור על תזונה מאוזנת לפני היריון, במהלך ובזמן ההנקה.
תזונת האם בתקופת ההנקה: בזמן הנקה, אישה צריכה לאכול תוספת של כ-500 קלוריות ביום, כי יצור חלב דורש אנרגיה רבה. התוכנית התזונתית לאימהות מניקות צריכה להיות דלה בשומנים רווים וכוללת דגנים מלאים, פירות, ירקות, קטניות, אגוזים, זרעים, כמויות מתונות של השומנים הטובים.
המלצות כלליות לאימהות מניקות:
לשתות לפחות 2 ליטר מים ביום, להימנע ממשקאות "מייבשים" המכילים קפאין כגון: קפה, תה ואלכוהול. מזונות "בעיתיים" כוללים בצל, שום. מזונות שגורמים לגזים הם כרובית, כרוב, קטניות כגון שעועית, עדשים וכו'. תזונה אשירה במזונות מטוגנים ושומנים לא בריאים עלולה לגרום לשלשול או לצואה ירוקה אצל התינוק.
אם!!! תדעי שהתזונה שלך משפיעה על החלב.
יתרונות של ההנקה:
1. הנוגדנים הטבעיים של האם עוברים לתינוק, מה שמספק לו הגנה חיסונית נוספת מפני זיהומים.
2. הנקה מפחיתה את הסיכון לסבול בעתיד מאלרגיות למזון.
3. ההנקה מפחיתה את הסיכון לעוויתות מעיים( קוליק) או גזים כי חלב אם קל יותר לעיכול מתחליפי החלב.
4. ההנקה מחזקת את הקשר בין האם לתינוק.
5. ההנקה מעודדת את התפתחות הטבעית של הפה ובכך מחזקת את שריר הלסת.
6. תינוקות יונקים סובלים פחות מדלקות אוזניים.
7. הברזל שבחלב אם נספג בגוף בצורה טובה יותר.
8. ההנקה מאפשרת ספיגה מיטבית של מינרלים.
9. חלב האם תמיד בטמפרטורה נכונה.
10. חלב האם מכיל שני שומנים חיוניים – חומצה דוקוסהקסנואיד(DHA) וחומצה ארכיונית (AA)החשובים להתפתחות המוח והעיניים של התינוק.
ההמלצה שלי: תניקו כמה שיותר!!!
|